Yazılım geliştirmek… Ekip işi!

Peki, koroda şarkı söylemek?

Bir ekip içerisinde yer alıp bilgisayar yazılımları geliştirmek ve koroda şarkı söylemek; ne kadar benzer yanı olabilir ki?

Oldukça fazla! Sanılandan fazla.

Koroda esas olan şey bir bütünü oluşturabilmektir. Farklılıklarla güzele ulaşmak mümkündür, koroda şarkı söylerken. Koristlerin her biri aynı anda tek bir ses çıkarabilirken, dinleyiciler sesleri bütün olarak algılayabilme şansına sahiptir. Güzelliğe ve huzura şahit olurlar.

Herkesin sesi, şarkı söyleyiş tarzı farklıdır. Tek başına söylerken kendine özgü olmak, istediğin gibi söylemek mümkün iken, koroda söylerken diğer koristleri dinlemek, şefi takip etmek hayati önem taşır. Birlikte nefes almak, birlikte nefes vermek gerekir.

Provalarda düzenli bulunmak, ekip ruhunu yakalamak için önemlidir. Provalara katılmayıp ekip ruhunu kaybetmek sizi koronun bütünüyle aynı enerji seviyesine çıkmaktan alıkoyar.

Koroya ayak uydurabilmek için sadece provalarda bulunmak da yetmez. Tek başına çalışmalar da önemli. Kendinizi geliştirmek ve eksik yönlerinizi tespit edip onlar üzerine yoğun çaba göstermeniz gerekir.

Çıkardığınız sesler, sözler, koroyla birlikte daha anlamlı hale gelir.

Şimdi bunları bir yazılım ekibine uyarlayalım…

Hedeflenen şey, arayüzüyle, kullanılabilirliğiyle, kullanıcının görmediği ama sonuçlarından etkilendiği metotlarla, veritabanıyla, sunucusuyla, tekniğiyle, teknolojisiyle bir bütün olacak yazılımı geliştirmek. Her biri ayrı uzmanlık gerektiren ve ürün haline geldiğinde kullanıcısına harika bir deneyim yaşatan bir yazılım.

Ekipteki herkesin ayrı becerileri, görev ve sorumlulukları vardır. Her görev ayrı uzmanlığı ve tecrübeyi gerektirse de ekip olmak, ekibin bir parçası olmak gerekir. Ekibin diğer üyeleriyle etkileşimde bulunmak, proje yöneticisine/ekip liderine uymak gerekir. Birlikte çalışmak, birlikte gülmek, zorlukları birlikte göğüsleyebilmek gerekir.

Yazılım geliştirirken birlikte çalışmak ekip ruhunu yakalamak için önemlidir. Bu çalışmalardan uzak kalmak sizi ekibin dışında bırakır.

Ancak ayak uydurabilmek için sadece bu çalışmalarda bulunmak da yetmez. Yenilikleri takip etmeniz, varsa eksikliklerinizi tamamlamak için ek çalışmalar yapmalısınız.

Yaptıklarınız, bütünün parçası olabildiğinde anlamlı hale gelir.

Peki, ne yapalım?

Ekibinizi toplayıp varsa bir koro festivaline, yoksa bir koro konserine gidin. Göreceksiniz, birlikte çalışmanın sonuçlarına şahit olduğunuzda ekip motivasyonunuz artacak! Çıkışta birlikte kahve içip sohbet etmeyi unutmayın.

Birlikteliğin getirdiği güzellikleri paylaşmak dileğiyle.

TechSiN’li bir korist